Useimmat meistä eivät halua karsia käyttäjiä verkkosivuiltaan, vaan haluavat taata mahdollisimman hyvän tarjonnan mahdollisimman laajalle kohdeyleisölle. Oletko koskaan kuullut termiä saavutettavuus? Oletko miettinyt, miten esimerkiksi kuurot, sokeat tai kenties halvaantuneet voisivat käyttää verkkosivujasi? Nämä kohderyhmät saattavat usein unohtua verkkosivujen suunnitteluvaiheesta.
Oletko koskaan loukannut itseäsi ja joutunut olemaan käsi paketissa kuukauden verran? Tai oletko hukannut lasejasi ja nähnyt huonosti? Siinä tapauksessa sinullakin on ollut “väliaikainen vammautuminen” ja voisit hyötyä verkkosivujen saavutettavuuksista.
Verkkosivujen saavutettavuus tarkoittaa sitä, että ne ovat kaikkien ihmisten käytettävissä. Vammautuneet, ikääntyneet ja oppimisvaikeuksista kärsivät ihmiset hyötyvät hyvin paljon verkkosivuista, jotka on suunniteltu saavutettaviksi. Useimmiten saavutettavuus yhdistetään erilaisiin fyysisiin ja neurologisiin vammoihin kuten sokeus, kuurous ja kognitiiviset häiriöt, kuten oppimis- ja keskittymisvaikeudet.
Usein kuitenkin unohdetaan, että saavutettavuus palvelee kaikkia verkkosivun käyttäjiä. Minä usein itsekin käytän tekstityksiä esim. meluisissa ympäristöissä ja käytän hyväkseni verkkosivuilla navigointia pikanäppäinten avuin. Samaten saavutettavuus palvelee vanhuksia, joilla saattaa iän myötä olla kuulo, näkö tai käsien motoriikka heikentynyt.
Miten ihmiset hyötyvät saavutettavuudesta?
Miten saavutettavuus otetaan huomioon?
Vaikka verkkosivusi olisivat visuaalisesti kauniit ja käytettävyydeltään helppotoimiset, se ei aina tarkoita sitä, että ne ovat saavutettavat. Saavutettavuus usein täytyy ottaa huomioon heti sivuston suunnitteluvaiheessa, sillä se voi olla vaikea toteuttaa verkkosivuun jälkikäteen. Verkkosivujen saavutettavuus toteutetaan niinsanotulla WCAG A/AA/AAA -asteikolla.
Yhden A:n vaatimukset täyttävät pienimmät saavutettavuusvaatimukset ja kolmen A:n vaatimusten mukaan tehdyt sivut täyttävät kaikki saavutettavuusvaatimukset. Vaikkakin WCAG -vaatimukset ovat hyviä merkkejä saavutettavuuden takaamiseksi, ei niihin kuitenkaan kannata sokeasti luottaa. Parhaan tuloksen saat itse testaamalla verkkosivuja eri laitteilla tai antamalla verkkosivuston koekäyttöön testiryhmälle, jotka käyttävät erilaisia apuvälineitä tai saavutettavuusominaisuuksia.
Huima auttaa
Huima tarjoaa tarvittaessa asiakkailleen verkkosivuja jotka täyttävät saavutettavuusvaatimukset WCAG A/AA. Huima myöskin on päivittänyt muutamia verkkosivuja saavutettaviksi asiakkaiden pyynnöstä. Esimerkiksi https://kaustisenseutu.fi/ on pyritty tekemään mahdollisimman saavutettavaksi ja palvelemaan kaikkien ihmisten tarpeita.
Käytetään esimerkissä oletuksena sitä, että Huima suunnittelee ja toteuttaa verkkosivut ja asiakas hoitaa verkkosivujen sisällön. Miten tässä kohtaa saavutettavuuden takaaminen jakautuu meidän välille? Erittelen alle muutamia asioita ranskalaisin viivoin, jotka hieman selkeyttävät työnjakoa. Lisää aiheesta voit lukea Aluehallintaviraston Saavutettavuusvaatimukset -verkkosivulta linkin takaa: https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi/.
Huima:
Asiakas: